SporExpres
2025-10-06 13:56:20

Sakarya’nın Spor Hafızasına Bir Bakış

ALİ SEBA

utkukaynar54@gmail.com 06 Ekim 2025, 13:56

Sakarya denince çoğumuzun aklına önce Sakaryaspor gelir. Kulüp şehrin kalbinde önemli bir yer tutuyor, ama Sakarya sadece futbol sahalarından ibaret değil. Atletizmden güreşe, basketboldan boksa kadar bu şehirde iz bırakmış, Türkiye’ye ve dünyaya başarıyla adını yazdırmış birçok sporcu var.

Ne yazık ki bu isimlerin çoğu hafızamızda yeterince yer bulamadı. Birkaç eski gazete kupürü, birkaç fotoğraf ya da yaşayanların anılarında kalan hikâyeler… İşte hepsi bu kadar. Geçmişteki başarılar görünmez olunca, yeni nesiller rol model bulamıyor; örnek alacak hikâyelerden yoksun kalıyor.

Ve burada bir diğer eksiklik devreye giriyor: vefa. Sporcularımız sahada ter dökerken biz onları destekledik mi? Zamanla hak ettikleri ilgiyi ve değeri gördüler mi? Çoğu zaman hayır. Vefa gösterilmediğinde sporcular spordan ve şehirden uzaklaşıyor; geçmişin başarıları da kayboluyor. Hafıza ve vefa eksikliği, sadece bireyleri değil, şehrin spor kültürünü ve değerlerini de yitirtiyor.

Akademi Sakarya Derneği tam da bu noktada devreye giriyor. Akademi, sadece bir müze veya sergi kurmakla ilgilenmiyor. Onların amacı, geçmişi bugüne taşımak, bugünü geleceğe bağlamak ve şehrin spor hafızasını canlı tutmak. Akademi’nin bakışı, bir toplumun sporla kurduğu ilişkiyi hafıza ve vefa ekseninde yeniden düşünmek ve güçlendirmek üzerine kurulmuş.

“Portreler” projesi de bu anlayışın somut bir yansıması. Sadece eski sporcuların portrelerini çekmek değil; onların hikâyelerini görünür kılmak, geçmişin değerlerini bugüne taşımak ve yeni nesillere ilham vermek için bir adım. Böylece geçmiş, sadece hatırlanan bir zaman dilimi olmaktan çıkıyor; bugünü anlamlandıran ve geleceğe yön veren bir referans haline geliyor.

Spor sahada oynanan bir oyun değil; bir şehrin kültürünü, hafızasını ve değerlerini gösteren bir aynadır. Geçmişle bugün arasında köprü kurmak ve bugünü geleceğe taşıyacak bir hafıza oluşturmak, hem sporcularımız hem de Sakarya için vazgeçilmez bir görevdir.

Yorumlar (4)

Mat 9 Ay Önce

Muhteşem yazdınız ali Bey istanbuldan selamlar

Nazim akturk 9 Ay Önce

Çok guzel

Selim Babadağ 9 Ay Önce

Benim babamda eski amatör futbolcuydu. Donatım zamanlarında beni idmana götürürdü. Allah rahmet eylesin bütün ölmüşlerimize. Şehrimiz sporcu fabrikasıydı şimdi eskisi gibi değiliz. İmkan çok ama başarı az.

Hasan Gökdemir 8 Ay Önce

Önce tebrik ediyorum yeni projenizden dolayı da eksik ve yanlış yapıyorsunuz? Neden mi? Mesela beni ke hiç biriniz görüşmediniz, aramadınız? Neden? 31 yıllık gzetecilik, 17 yıllık hakemlik hayatım var. Ayrıca yetiştirdiğim gazeteciler şimdi müdür! Kendimi anlatmama gerek yok Ali. En iyi sen bilirsin! Kısacası benim de bu konuda bir hakkım bir yerim olsa gerek..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.