Selahattin Aydın, Fatih Terim'in açıklamalarını değerlendirdi

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in, Spor Toto 3. Lig ekipleriyle ilgili tespit ve önerilerine bu ligde mücadele eden kulüplerin büyük bölümünden destek geldi.

Sakaryaspor 08.01.2015, 22:25 08.01.2015, 22:38 SporExpres
Selahattin Aydın, Fatih Terim'in açıklamalarını değerlendirdi
 3. Lig ekiplerinin temsilcileri,  23. Uluslararası Antrenör Gelişim  Semineri'nde "Ülkemizin 127 profesyonel kulübü kaldırması mümkün değil. TFF  süratle kalite değerlendirmesi yapmalıdır. Öncelikle 3. Lig'de kriterleri tutan  kulüplerimiz 2. Lig'de, tutturamayanlar ise futboluna BAL liglerinde devam  etmelidir. Bunun için programlarımız var" şeklindeki sözleriyle ilgili  değerlendirmelerde bulundu. 

Sakaryaspor Kulübü Başkanı Selahattin Aydın, Fatih Terim'in yaptığı  açıklamaları "ileriye dönük temenniler" şeklinde anladığını söyledi. 
 
Öneriyle ilgili "Türkiye'de uygulaması kolay olacak bir iş değil o"  diyen Aydın, şunları kaydetti: 
 
"Bunun kulüpler, siyasi boyutu var. Kolay kolay hayata geçiremezler.  Mali kriterler konusunda hap şunu söylüyorum, kulüplerin en büyük derdi bu mali  kriterlere uymamak, yöneticilerin sorumlu olmaması, hesapsız kitapsız iş yüzünden  bu kulüpler bu hale geldi. Keşke uygulayabilseler, hesap sorabilseler. 2000'li  yıllardan bu yana UEFA kriterleri var. Mali kriterlerle ilgili, ötelenerek  gidiyor bu hep öteleniyor. Bir türlü uygulayamıyorlar bu da böyle temennidir.  Uygulaması zor olan bir iş bana göre." 

Ankara Demirspor 
 
Ankara Demirspor Kulübü Başkanı Nuğman Yavuz, Terim'in konuşmalarını  dinlediğini belirterek, "Kesinlikle söylediklerine katılıyorum. Yeni uygulamayla  Türk futboluna kalite gelecektir. Ancak mali ve tesis açısından kesinlikle bir  kriter oluşturulmalı. Yetersizlik içinde, amatör düşünceyle profesyonel liglerde  mücadele eden takımlarımız var. Bu görüntü hiç yakışmıyor" diye konuştu. 
 
Yeni uygulamayla daha güçlü takımların oluşacağını vurgulayan Yavuz,  şunları kaydetti: 
 
"3. Lig'de öyle takımlar var ki futbolcularına yemek imkanı dahi  sağlayamıyorlar. Çalışma yapacakları antrenman sahaları, karşılaşmalarını  oynayacakları statları yok ancak 3. Lig'de mücadele ediyorlar. Saha kiralıyorlar  ya da başka takımlarla birlikte antrenman yapıyorlar. Yeni kriterlerle  futbolculara daha büyük imkanlar sağlanacaktır. Bu imkanı sağlayamayan takımlar  da BAL liglerinde mücadelelerine devam eder." 
 
Dardanelspor 
 
Dardanelspor Teknik Direktörü Fatih Uygun, bu konuda bir çalışma  yapılmasını doğru bulduğunu ifade ederek, şunları söyledi: 
 
"Şehir dışına deplasmanlara gittiğimizde birçok spor kulübünün soyunma  salonlarının olmadığını görüyoruz. Bazen prefabrik yerler soyunma odası olarak  kullanılıyor. Bunların mutlaka aşılması lazım. Sanıyorum ki tüm bunlar göz önüne  alınacaktır. Durumu zaman gösterecek. Bu nasıl planlandıysa o şekilde hayata  geçirilecektir. Artık gerçekten harekete geçme zamanı geldi. Bundan sonraki  gelişmeleri bekleyip göreceğiz. Fatih hocanın dediği bu çalışma hayata  geçirilirse Türk futbolu için bir devrim niteliğinde olur. Özellikle altyapı için  çok büyük katkı sağlayacaktır." 
 
Zonguldak Kömürspor 
 
Zonguldak Kömürspor Kulübü Başkanı Süleyman Caner, kulüplerinin  getirilecek yeni kıstaslara uygun bir yapıda olduğunu anlatarak, "Kulübümüzün  borcu yok. Diğer kulüplerin hepsi borçlu. TFF, takımların mali tablosuna bakıyor.  Artık mali denetim sıkılaştırılacak. Kulübün mali tablosu kötüyse ligden  indirecekler veya kapatacaklar. Bizim beklentimiz bir an önce bir üst lige  çıkmaktır" ifadelerini kullandı. 
 
Zonguldak Kömürspor Teknik Direktörü Cahit Terzi de bütün kulüplerini  getirilecek kriterlere uyması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu: 
 
Kulüplerin en güzel şekilde yönetilmesi gerekiyor. Profesyonellik  kriterlerine özellikle şehir takımlarının uyması gerekiyor. Zonguldak Kömürspor  olarak bizim tesislerimiz var. Tabii ki daha çok tesise ihtiyacımız var. Bunları  projelendirip federasyondan yardımlar da alacağız. Şu anda kulübümüz ender  takımlardan biri. Hiç borcumuz yok. Ufak tefek borçları haricinde borcu olmayan  bir kulübüz. Yönetimimiz bu konuda çok başarılı. Sadece tesis yönünden bir an  önce hamle yapabilirsek takım olarak çok iyi bir duruma geleceğiz." 

Beylerbeyi 
 
Beylerbeyi Kulübü Başkanı Mustafa Yazıcı, 3. Lig'i kaldırmanın kolay  olmadığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: 
 
"Fatih Terim'in dediği gibi 3. Lig'de kahvehanede adresi, faksı olan  kulüp yok. Herhalde amatörlerden bahsetti. 3. Lig'de 53 takımımız var, bunların  zaten yaklaşık 45 tanesi belediye takımları. 3. Lig'i kaldırmak kolay değil.  Erzurum'u, Van'ı, Zonguldak'ı nasıl kaldıracaksınız? İyi bakmak lazım. Çok  mahalle takımı yok. Bir biz varız mahalle takımı olarak. Amatör kümelerde adresi  kahvehanede olan takımlar var." 
 
Gaziosmanpaşa 
 
Gaziosmanpaşa Kulübü Başkanı Seyit Ateş, henüz alınmış bir kararın  olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti: 
 
"Sayın Fatih Terim'in ortaya attığı bir konu. Böyle bir karar alınırsa  bütün paydaşlarla hareket edilmeli. Öyle bir şey yapıldı mı? Bu ligdeki  kulüplerin sorunları biliniyor mu, kaç antrenör işsiz, bunlar biliniyor mu? Bu,  boğazda oturup, gecekonduda oturanların sorunlarını konuşmak gibi bir şey.  Üzerinde durmaya gerek yok." 
 
Çorum Belediyespor 
 
Çorum Belediyespor Kulübü Başkanı Zeki Gül, Terim'in görüşüne  katıldıklarını anlatarak, şunları söyledi: 
 
"Biz Çorum Belediyespor olarak Türkiye Kupası'nda iki defa Süper Lig  ve 1. Lig takımlarıyla oynadık. Bu maçlarda takımımız, büyük bir performansla  mükemmel futbol ortaya koydu ancak bu futbolu mücadele ettiğimiz 3. Lig  takımlarına karşı gösteremiyoruz, çünkü bu lig sanki futbol oynatmamak için  kurulmuş. 3. Lig'in kaldırılmasını destekliyoruz. Bizim sahip olduğumuz imkan ve  kriterlere şu anda birçok takım sahip değil. Bu bakımdan 2. Lig'de mücadele  edebilecek yapıdayız. Biz bu görüşü kabul ediyoruz. Sayın Terim'in görüşünü  kesinlikle doğru buluyoruz. 2. Lig fırsatı verilmesi bizim gelişmemize ve  geleceğimize katkı sağlayacaktır." 
 
Büyükşehir Belediye Erzurumspor 
 
Büyükşehir Belediye Erzurumspor Kulübü Başkanı Saim Özakalın, Terim'in  açıklamalarıyla ilgili olarak, "Çok doğru bir karar. Öyle kulüpler var ki 3.  Lig'de, bırakın soyunma odasını, tesis imkanlarından faydalanmayı, iletişim  sistemi veya internet sayfası bile yok" diye konuştu. 
 
Türkiye Futbol Federasyonu ve Terim'in bu konuyu yaklaşık bir yıl önce  gündeme getirdiğini anımsatan Özakalın, "Federasyonun yaklaşımı şu an itibarıyla  net olmamasına rağmen dikkate alınabileceğini tahmin ediyorum. Bu  değerlendirmeye, sadece 3. Lig'de değil, 2. Lig'de de mücadele etmeye müsait  olmayan takımların dahil edilmesi lazım" ifadelerini kullandı. 
 
Darıca Gençlerbirliği 
 
Darıca Gençlerbirliği Sportif Direktörü İlter Kasap, Terim'in 3.  Lig'de hakkındaki kriter söylemlerini desteklediğini belirterek, Türkiye'deki  futbol takımlarının belirli kriterlerinin olması gerektiğini söyledi. 
 
Kasap, tesis, altyapı ve ekonomik kriterlerin uygulanması gerektiğini  dile getirerek, "Bunlar oluşturulmadığı müddetçe Türk futbolunun iyi yerlere  geleceğini kimse düşünmesin. Fatih hocanın söylediği çok önemli bir şey. Darıca  Gençlerbirliği bu söylenen kriterlere uyan bir kulüp. Türkiye'de örnek bir  kulübüz. 2. Lig'de hangi kriterler oluşturulacak bilmiyorum ama onlar da  gerçekleştirilecektir" şeklinde konuştu. 
 
Gölcükspor 
 
Gölcükspor Teknik Direktörü Ali Beykoz, Fatih Terim'in söylemlerini  doğru bulduğunu ancak kriterlerle ilgili söylemlerin yöneticilere anlatılması  gerektiğini anlatarak, şunları söyledi: 
 
"Bana göre, her kulübün zararsız, borçsuz yönetilmesi gerekir. Bu  kadar paralar heba edilmemeli. Kocaelispor örneği ortada, birçok kulüpte o yolda  gidiyor. Kahvedeki faksla, soyunma odası yoksa kulüp yönetilemez. Eğer bu  kriterler uygulanırsa biz takımımızı PTT 1. Lig'e hazırlayalım. Bir lira borcumuz  yok, 3-4 tane antrenman sahamız var, stadımız var. Hollanda'da bu var, kriterleri  tutan kulübü örneğin 2. Lig'den başlatıyor. Ama kulüplerin kendisine çeki düzen  vermesi lazım. Örneğin, 100-200 milyara futbolcu alıyorlar, soyunacak yerleri  yok. Fatih hocanın sözlerini destekliyorum. Kulüp bütçesine düzenleme yapılması  lazım." 
 
Derincespor 
  
Derincespor Teknik Direktörü Ali Asım Balkaya, Türkiye'deki tüm  liglere kriter getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, başarı için bunun şart  olduğunu bildirdi. 
 
Tesis, mali yapı, stat anlamında olumlu gelişmeler olmasının Türk  futboluna katkı sağlayacağını ifade eden Balkaya, Terim'in söylediklerini  mantıklı bulduğunu dile getirerek, "Tesisi olan kulüplerin üst liglerde yer  alması faydalı olur. Kriterle ilgili söylemler doğru karardır. Bu Türk futbolunu  ileriye taşır. Bizde Almanya gibi maksimum 10 yıl sonra milli takımlarımız ve  Avrupa kupalarında futbol takımlarımız başarı elde eder" ifadelerini kullandı. 
 
Ayvalıkgücü Belediyespor 
 
Ayvalıkgücü Belediyespor Kulübü Başkanı İrfan Vural, Terim'in  görüşlerini desteklediklerini belirterek, şunları kaydetti: 
 
"Fatih Terim hocamızın belirttiği gibi; bakıyorsunuz 3. Lig kulübü ama  faks yok, e-mail adresi yok, kulüple muhatap olacak kimse yok. Aradığınızda kulüp  yerine bir kahvehane çıkıyor. Ayvalıkgücü Belediyespor için tabii ki böylesi bir  durum söz konusu değil. Ayvalık'ın tam merkezi yerinde bir kulüp binamız var.  Stadımız, Türkiye'nin en güzel stadlarından biri. Tribünlere kapalı bir bölüm  yapmak gibi; sahamızı daha da çok iyileştirebilmek için çalışmalarımız var.  Futbolcularımızın kalacakları tesislerimiz var. Bunların artırılması için çaba  sarfediyoruz.  Kısacası 3. Lig kaldırılsa bile Ayvalıkgücü olarak biz, bir üst  ligde mücadele edebilecek kriterlere sahibiz. Fatih Terim hocamızın söylediği  gibi baktığınızda, dünya liglerinde kulüp sayısı bizim liglerimize nazaran çok  çok az. Sporcu sayısı çok fazla profesyonel sporcu sayıları ise bizim yarı  sayımıza eşit olan ülkeler var. Bu noktadan baktığımızda ben Fatih Terim  hocamızın düşüncesinden yanayım. Ülkemizde bu kadar çok lig, bu kadar çok  profesyonel takımın olması iyi sonuçlar vermiyor olabilir. Bunun irdelenmesi  lazım. Daha profesyonel, daha iyi şartlara sahip kulüplerin daha üst seviyede  sporcu yetiştireceğine inananlardanım." 
 
Manavgatspor 
 
Manavgatspor Başkan Yardımcısı ve Sportif Direktörü Kamil Atalay da  "Fatih Terim'in düşüncelerine tamamen katılıyor ve destekliyoruz" dedi. 
 
Atalay, Terim'in 3. Lig'de kriterleri tamamlayan kulüplerin 2 Lig'e  yükseltilmesine, kriterleri tamamlayamayan kulüplerin ise BAL'a düşürülmesi ve 3  Lig'in kaldırılmasıyla ilgili görüşlerine katıldıklarını söyledi. 
 
Lig sayısının düşürülmesini olumlu bulduklarını belirten Atalay,  şunları kaydetti: 
 
"Fatih Terim'in düşüncelerine tamamen katılıyor ve destekliyoruz. Türk  futbolu adına iyi olacağı düşüncesindeyiz. Sahalarıyla tesisleriyle altyapısına  önem veren, tüm kriterleri yerine getiren kulüpler 2. Lig'e çıkmalı, yetersiz  olan kulüpler ise BAL'a düşürülmeli. Biz kulüp olarak, 4 sahamız, stadımız,  tesislerimiz, araç, gereç, ekipmanımız, altyapısına önem veren ve 6 kategoride  alt yapı takımımız ile Terim'in söylediği tüm kriterleri yerine getiriyoruz. Bu  düşüncenin tamamen arkasındayız."

Yorumlar (1)
savas 10 yıl önce
Turkiyede nufus 80 milyonu geciyor. Zaten super lig yabanci oyuncu ile yarisi dolmus. Kriterler olmasi lazim ama 3uncu lig sistem devam edilmesi gerekiyor.