05.07.2012, 07:36

Kahvedeki çocuklar

Ne çok duyarız şu Çocuklarımızı kahve köşelerinden kurtarmak  istiyoruz sözünü. Beylik bir laf olmasına rağmen fazla etkili bir cümle olduğuna inanılır. Daha çok amatör kümelerin sezon başı toplantılarında son paragrafta yer alan bu sözcük konuşmaların dilek ve temenniler bölümüne telaffuz edilir. Amaç Çocukları kahve köşelerinde uzak tutmaktır, ama toplantı o anda kahvede gerçekleşiyorsa ister istemez duymamazlıktan veya görmemezlikten gelinecektir. Kahve kültürü bizde çok eski yıllardan beri bulunmaktadır. Spor yapanın da yapmayanın da kahveye gittiği ülkemizde, üstelik köy yerlerinde gidilen tek yer olan kahveden ve de köşesinden biz bu gençleri nasıl kurtaracağız merak konusudur..

///

Çocukların kahve köşelerinde bulunmasını kimse onaylayamaz. Ama yöneticilik bunu söylemekle bitmez. Sadece ve sadece ağdalı nutuklarda çocukları kahve köşelerinden kurtarma sözü vermek değildir yöneticinin işi. Aksine doğru yöneticinin işi bu lafı söylemekle başlar. Eğer kahve köşelerinden kurtarılan çocukların gözleri önünde rakip futbolcuya 90 dakika sövüp, hakaret edersen, yakalayıp döversen, yaptığın iyilin, hayırın, döktüğün dilin ve verdiğin emeğin hiçbir anlamı kalmaz.

//////

Çocukları kahve köşelerinden kurtarmak istiyoruz demek, sahana, köyüne kadar gelmiş neredeyse evine gelmiş hakemleri sille tokat dövmek değildir. Nerede kaldı bizim geleneksel misafirperverliğimiz. Yemek yerine artık dayak mı ikram ediyoruz. Çocukları kahve köşelerinden bu tür hareketlerle kurtaramazsınız. Sahanıza misafir gelen rakip futbolcuları köşe bucak kovalayarak çocukları kahve köşelerinden kurtaramazsınız. Kahve köşelerinden kurtarmak istediğiniz çocuklara önce sporcu ruhunu, kazanmak kadar kaybetmenin de sporun bir parçası olduğunu anlatacaksınız ve izah edeceksiniz. Tabii bunları yapmak için öncelikle bütün bunları bilmek gerekir. Çocukları kahve köşelerinden kurtarmak sözüyle yetinmeyip onlara Yalan söylememeyi, sözünün eri olmayı, namuslu olmayı, hakkı hukuku ve adaleti de anlatmanız gerekir.

/////

Hayatta ne kadar kötü alışkanlıklar varsa o kahve köşelerinden kurtarmak istediğiniz çocukların gözleri önünde yapacaksınız, sonra çocuklar bunlar kötü şeyler yapmayın diyeceksiniz. Çocuklar dediğiniz şeyleri değil yaptığınız şeyleri örnek alır.   Yöneticiler Yenemiyorsak dövelim felsefesinden vazgeçmeli ve kendi içinde, yüreğinde kaç köşe varsa sevgiye, saygıya ve centilmenliğe yer vererek önce kendini kurtarmalı, sonra çocukları kahve köşelerinden kurtarmaya koyulmalı.

 
Yorumlar (0)